Skip to main content

Welke overtuiging houdt jou tegen bij het kiezen van ander werk?

Je hebt een idee over welk ander werk je wilt doen, maar denkt al snel: dat is toch niet realistisch, niet haalbaar, niet… Stel jezelf eens de vraag: klopt jouw aanname of is het tijd om die overtuiging ter discussie te stellen? Welke overtuiging houdt jou tegen bij het kiezen van ander werk?

Welke overtuiging houdt jou tegen bij het kiezen van ander werk?

Afbeelding: Will Porada

We hebben ze allemaal: overtuigingen over wie we zijn, wat we goed kunnen en welke mogelijkheden we voor onszelf zien. Een overtuiging is een idee dat we ontwikkeld hebben op basis van ervaringen uit het verleden, de verhalen waardoor we beïnvloed worden en de omgeving waarin we functioneren. Het gaat vooral over betekenisgeving. Een overtuiging staat dus niet vast en is niet altijd waar.

Voorbeelden van overtuigingen zijn gedachten als:

'Ik voldoe niet aan de eisen'
'Ik ben niet goed genoeg'
'Ik wil te veel dingen en moet er één kiezen'
'Ze zien toch niets in mij'
'Als ik hard werk dan zien ze vanzelf mijn potentieel'

Maar bijvoorbeeld ook:

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ (naar Pippi Langkous)

Overtuigingen kleuren jouw blik. Je kijkt door een bepaalde bril naar jezelf en dat beïnvloed jouw zoektocht naar andere werk. Je overtuigingen bepalen welke opties je wel en niet in overweging neemt. Het is dan ook een goed idee om ze eens onder de loep te nemen.

Belemmerende overtuigingen

Overtuigingen kunnen helpend zijn, maar ze kunnen je ook ondermijnen. De gedachte ‘ik voldoe niet aan de eisen’ kan je behoeden voor teleurstellingen, maar ze kan je ook weghouden bij dat wat je het liefste wilt. Welke overtuiging houdt jou tegen bij het kiezen van ander werk?

Als jij een wens hebt om bepaald werk te gaan doen, maar je zet dat heel snel weer opzij, stel jezelf dan eens de vraag: wat is de werkelijke reden dat ik deze mogelijkheid afschrijft? En, kun je vaststellen dat die reden waar is?

Neem nou ‘ik ben niet goed genoeg’, op basis daarvan kun je inderdaad heel veel mogelijkheden afschrijven. Heb je onderzocht of je niet goed genoeg bent? Of ga je daar vanuit zonder verder onderzoek te doen?

Door je overtuigingen ter discussie te stellen kom je er misschien achter dat het gaat om een oud beeld dat niet langer klopt of een gedachte die vooral voortkomt uit je opvoeding of omgeving.

Buiten je comfortzone stappen

Wat het ter discussie stellen van je belemmerende overtuigingen kan opleveren is dat je een stap buiten je comfortzone maakt. Nu denk je misschien: dat is helemaal niet zo aantrekkelijk. In mijn comfortzone voel ik me juist prettig.

Ga dan eens na wanneer bij jou de energie gaat stromen. Vaak is dat juist als we een stap buiten onze comfortzone zetten, als we nieuwe dingen leren of andere capaciteiten bij onszelf aanspreken.

Afbeelding: Ali Kazal

Je hoeft geen Pippi Langkous te worden, maar serveer je eigen wensen of verlangens niet te snel af. Ze verdienen het om serieus genomen te worden.

Zoek je een sparringspartner bij het doorprikken van belemmerende overtuigingen, neem dan contact op. Zoek je een loopbaantraject waarin je jouw wensen en verlangens verder onderzoekt, misschien is het koersonderzoek dan wat voor jou.