Skip to main content

Welk werk ga je doen na een PhD?

Vraag jij je af wat je voor werk kunt gaan doen na een PhD. Wil jij je oriënteren op de mogelijkheden na je promotie, maar heb je geen idee waar te beginnen? In deze blog benoem ik een aantal belangrijke valkuilen die je liever wilt vermijden & geef ik beginpunten voor een zoektocht naar werk na een PhD.

Afbeelding: Jake Melara

Valkuilen om te vermijden bij het zoeken van werk na een PhD

Bij het zoeken naar mogelijkheden voor werk na een PhD zijn er een aantal valkuilen die je liever wilt vermijden.

Heb je al eens geprobeerd om in een vacaturesite te zoeken met woorden als PhD of promotie en je vakgebied. Leverde dat veel resultaten op? In mijn geval was dat niet zo. Er wordt niet zo vaak expliciet gevraagd om een historica met een promotie. Valkuil # 1 is dan ook om te denken dat niemand op je zitten te wachten, omdat je jouw profiel niet exact terug ziet in vacatures. Dat er niet letterlijk naar jouw bul gevraagd wordt wil niet zeggen dat werkgevers jouw kwaliteiten niet kunnen waarderen of dat een baan niet bij je past.

Je wilt natuurlijk graag werk dat je leuk vind om te doen. Valkuil # 2 is om alleen vacatures te zoeken zonder stil te staan bij wie je bent, wat je goed kunt en wat je wilt. Om een compleet beeld te krijgen van jouw mogelijkheden en wensen op de arbeidsmarkt is het slim om verder te kijken dan jouw promotieonderwerp of discipline. Wat zijn jouw kwaliteiten? Welke waarden zijn belangrijk voor jou? Waar krijg jij energie van? In wat voor omgeving kom jij tot bloei?    

Bijvoorbeeld

  • Misschien ben jij iemand die heel veel energie krijgt van het opschonen van datasets en zou je eigenlijk je hele dagen daarmee door willen brengen?
  • Of, misschien ben jij iemand die opleeft als ze naar congressen gaat en in de toekomst graag omringt wil zijn met mensen?
  • Of, misschien heb jij een liefde voor schrijven en is creativiteit heel belangrijk voor je?
  • Of, misschien ben jij iemand die de belevingswereld van studenten heel goed begrijpt en weet je zeker dat je met deze doelgroep wilt werken?
  • Of, misschien ben jij iemand die de wereld wil verbeteren en wil je dat jouw werk echte impact heeft?

Kortom, zoveel promovendi, zoveel invalshoeken van waaruit je je zoektocht naar werk kunt beginnen. Wat ik wil zeggen is dat jij zelf altijd het belangrijkste uitgangspunt bent, want het werk waar de ene PhD blij van wordt moet de andere niet aan denken.

Afbeelding: Jonas Jacobson

Beginpunten voor jouw zoektocht naar ander werk

Wil je graag inspiratie opdoen voor jouw zoektocht naar ander werk?

  • Begin bij jezelf: wordt je bewust van wat jij belangrijk vindt in werk. Voer een gesprek met iemand die jouw onderzoek niet kent en die misschien zelfs iets heel anders gestudeerd heeft. Laat de ander doorvragen. Wat deed je tijdens je promotie (in je onderzoek en in het dagelijks werk)? Waar krijg je energie van? Stop pas als de ander zich echt iets kan voorstellen bij wat jouw kracht is en waar je blij van wordt. Deze oefening helpt bij het vinden van woorden voor wat voor jou zo vanzelfsprekend is of wat je tot nu toe alleen in jargon kon uitdrukken.
  • Kijk eens wat anderen zijn gaan doen na een promotie. De zoekfunctie van LinkedIn leent zich daar uitstekend voor. Ga bijvoorbeeld naar je onderzoeksschool en kijk wat alumni daar als huidige werkomschrijving hebben staan.
  • Vind je het lastig om je een voorstelling te maken van de functies die je voorbij ziet komen? Trek je stoute schoenen en neem een interview af. Leg de lat daarbij laag voor jezelf: je wilt graag weten hoe het is om dit werk te doen. Je hoeft niet meteen een baan in de wacht te slepen.