Skip to main content

Wat doet een loopbaancoach?

Loopbaanadvies, loopbaanbegeleiding, loopbaancoaching, er zijn heel wat termen voor professionele begeleiding bij loopbaanvragen. Wat wordt er mee bedoeld? En wat doet een loopbaancoach eigenlijk?

Wat doet een loopbaancoach

Afbeelding: Rebecca Aldama

Loopbaanadviseur of loopbaancoach?

In mijn middelbare schooltijd beperkte de loopbaanoriëntatie zich tot het maken van een test op een computer. Ik was daar toen weinig van onder de indruk. Omdat ik aardrijkskunde leuk vond zou ik volgens die test waarschijnlijk wel aan de slag willen in de transportsector. Iets waar ik me helemaal niet toe aangetrokken voelde.

Dat was mijn beeld van een loopbaanprofessional: iemand die je aan de hand van een vragenlijst of test zal vertellen wat je ideale baan is. Het woord ‘loopbaanadviseur’ roept dat ook op: iemand die jou advies geeft. Ik noem mezelf daarom liever loopbaancoach, want ik ga er vanuit dat de wens om bepaald werk te doen van binnenuit moet komen. Op papier kan een baan nog zo goed passen, als je er niet enthousiast van wordt, dan is het waarschijnlijk moeilijk vol te houden.

Instrumenten van de loopbaancoach

Doel van coaching is om iemand zijn eigen antwoorden te laten vinden. Het is dus niet zo dat de loopbaancoach antwoorden heeft klaarliggen die zij jou alleen nog wil laten ontdekken. De opdrachten die je tussen de gesprekken in maakt zijn dan ook bedoeld om jou stap voor stap je eigen antwoorden te laten vinden.

Tijdens de gesprekken gaan we nog wat dieper in op wat je ontdekt, of borduren we daar op voort. In een coachgesprek gebruik ik de basisvaardigheden van een coach: luisteren zonder oordeel, open vragen stellen, doorvragen en feedback geven. Een goede loopbaancoach zal jou een spiegel voorhouden, zodat je kunt reflecteren op jezelf. Dit stelt je in staat om vrij na te denken en te associëren, om belemmerende overtuigingen ter discussie te stellen en je eigen pad te bepalen.

Naast gespreksvaardigheden zijn er ook andere instrumenten die ik kan inzetten. Bijvoorbeeld een oefening waarbij je letterlijk verschillende posities in een ruimte inneemt. Zo’n oefening doet niet alleen een beroep op je denkvermogen, maar brengt je ook in contact met je gevoel over een bepaalde mogelijkheid.

Kortom: de instrumenten van de loopbaancoach zijn gericht op het ondersteunen van het proces dat bij jou plaatsvindt. Doel is dat jij het stuur in je handen voelt en een antwoord vindt op jouw loopbaanvraag.

Adviseer ik dan helemaal niet?

Als sollicitatietrainer ga ik meer op mijn adviesstoel zitten. Om een baan te verwerven zijn er belangrijke uitgangspunten die je moet kennen. Om jou alle kans op succes te geven wil ik graag dat je die kent en weet toe te passen.

Wil je meer lezen over de verschillende stappen in een loopbaancoachingstraject? Kijk dan hier.