Skip to main content

Waarom alleen vacatures kijken jou niet verder helpt met je loopbaanvraag

Ken je dat hoopvolle gevoel als je op maandag naar je favoriete vacaturesite gaat met de verwachting dat je deze week het antwoord gaat vinden? En de teleurstelling en frustratie na het doorscrollen van tientallen nieuwe vacatures dat jouw baan er weer niet bij zit?

Afbeelding: Christin Hume

Deze manier van zoeken kan erg frustrerend zijn en je helemaal opslokken. Dat komt omdat je het antwoord op de verkeerde plek zoekt. Welk werk wil je het liefste doen? Waar word je blij en gelukkig van? Dit zijn vragen waarop je het antwoord alleen bij jezelf kan vinden.

Een vacature is een tekst waarin een werkgever aangeeft wie zij zoeken. Het gaat uit van de wensen van de werkgever, niet die van jou. Wat je elke maandag doet is jezelf onderdompelen in de wensen van anderen. Mijn ervaring is dat het beter werkt om eerst te onderzoeken wat jij wilt.

Het koersonderzoek is een methode waarmee je stap voor stap met deze vraag aan de slag kunt gaan. Je kijkt eerst terug op je werk en je leven. Aan de hand van verschillende opdrachten breng je in kaart waar jij goed in bent. Wat zijn jouw kwaliteiten? Wat zijn jouw valkuilen? Wat neem je mee? En hoe vertaalt zich dat in de waarden en uitgangspunten die werk voor jou waardevol en energie gevend maken? In welke omgeving kom jij tot je recht?

Pas als je jezelf weer als uitgangspunt bent gaan nemen ga je het gesprek aan met mensen die het werk doen dat jou interesseert. Je keert pas weer terug naar de vacaturesite als je voor jezelf helder hebt wie je bent en wat je wil.

Lees meer over het koersonderzoek