Skip to main content

Tips voor jouw cv: overtuig in 9 seconden

Wist je dat de gemiddelde selecteur maar 9 seconden naar een cv kijkt? Teleurstellend, maar ook een kans. Want als jij in die 9 seconden de belangrijkste informatie weet te delen, laat je heel wat andere kandidaten achter je. In dit blog tips voor een sterk begin van jouw cv.

Afbeelding: Brooke Cagle

Wat kun je in 9 seconden lezen?

Probeer het maar, waarschijnlijk niet meer dan de bovenste helft van een A4 en nog wat losse woorden her en der. Met andere woorden: de halve pagina waar jouw cv mee begint is cruciaal én ook hoe je je cv vormgeeft. In dit blog geef ik tips over de inhoud en de vormgeving van die eerste halve pagina.

Waar is de selecteur naar op zoek?

De selecteur wil graag in gesprek met de meest geschikte kandidaten. Daarvoor zijn vaak een aantal formele eisen waaraan voldaan moet of kan worden. We denken daarbij al snel aan opleidingseisen of werkervaring.

Bedenk wel dat dit geheel afhangt van de schare kandidaten waaruit de selecteur kan kiezen. Eisen kunnen meer of minder hard blijken te zijn. Zoiets is te achterhalen in een telefoongesprek met de selecteur.

Naast de formele eisen spelen er vaak ook andere dingen mee. Naar wat voor persoon zijn ze op zoek? In de vacaturetekst kan hier iets over blijken, maar soms ook niet.

Desondanks zijn het belangrijke criteria: past iemand in de bedrijfscultuur en zal je een toevoeging zijn aan het team? Bewust of onbewust zal de selecteur hier een inschatting van maken. Ook over dit onderwerp kun je vooraf al meer te weten komen door te bellen met de selecteur.

Wat wil je dus overbrengen in die 9 seconden?

  • Dat je voldoet aan de belangrijkste eisen
  • Met wat voor persoon ze te maken hebben

Waar wil je die 9 seconden niet aan besteden?

  • Niet cruciale informatie
  • Onbegrijpelijke functieomschrijvingen
  • Lange lappen tekst

De belangrijkste tips voor een sterk begin van je cv

  • Schrijf een profieltekst waaruit blijkt wie jij bent, waar je goed in bent en wat jou motiveert. Zet jezelf in een paar zinnen neer. Laat dit aan anderen lezen. Zien ze een persoon voor zich? Blijf je weg van de clichés die iedereen gebruikt?
  • Bepaal welk onderdeel van je cv de selecteur zeker moet zien. Welke ervaring is het meest belangrijk voor deze functie? Zet die informatie bovenaan, direct onder je profieltekst. Is een opleiding of vrijwilligersfunctie die je hebt gedaan het meest relevant? Zet die dan bovenaan.
  • Zorg dat de selecteur begrijpt hoe jouw ervaring aansluit bij de functie. Benoem de belangrijkste competenties en verantwoordelijkheden en ga er niet vanuit dat de selecteur dat zelf wel bedenkt.

Hoe geef je je cv vorm?

  1. Zoals gezegd geen lappen tekst, maar werk zoveel mogelijk met scanbare lijstjes.
  1. Zorg voor een opgeruimde lay-out. Zorg voor witruimte om de onderdelen, zodat het makkelijk leest en je oog snel op de belangrijkste informatie valt.
  1. Gebruik je vormgeving om de juiste nadruk te leggen. Maak vet wat op moet vallen. Zet minder belangrijke informatie zoals jaartallen, dus niet in vet.
  1. Sollicitatie-expert Aaltje Vincent benadrukt het belang van getallen in cv’s. Het menselijk oog merkt ze snel op. Maak daar gebruik van.
  1. Kies niet een te klein lettertype, want het zou jammer zijn als je kans om uitgenodigd te worden op leesbaarheid stukloopt.

Kortom mijn tips voor jouw cv: extra tijd besteden aan de eerste halve pagina van je cv loont en is iets wat je voor elke sollicitatie opnieuw zal moeten doen.

Heb je vragen over je cv of wil je een cv-check laten doen, neem gerust contact op.