Stel jij doelen die je stimuleren of die je verlammen?
Welke doelen streef jij na? Waar leg jij de lat in je zoektocht naar ander werk? In deze blog meer inzicht in hoe de doelen die jij stelt jou stimuleren of verlammen in je zoektocht naar ander werk. Op naar een helpende mindset voor het vinden van ander werk.
Afbeelding: Aki Tolentino
Ken je dat: je bent op een verjaardag en keer op keer vragen mensen naar je werk. Vragen als: wat voor werk doe je? Of, hoe is het op je werk? En als je zoekt naar werk: heb je al werk gevonden? Voor veel mensen die ander werk willen zijn het confronterende vragen. Vooral als je in de fase zit waarin je niet goed weet wat je wilt en vooral zoekende bent.
We praten er met elkaar misschien ook niet zo vaak over: hoe het is om zoekende te zijn en wat kan helpen als je zoekende bent. In deze blog aandacht voor verlammende gedachten en een meer helpende mindset voor het vinden van ander werk
Verlammende gedachten
- Wat wil ik nou écht?
- Waarom weet ik nog steeds niet wat ik wil?
- Wie zit er op mij te wachten?
- Waarom hebben anderen wel een baan die ze leuk vinden?
Zomaar een paar voorbeelden van gedachten die je kunt hebben als je ander werk wilt. Wat deze gedachten gemeen hebben is dat ze allemaal gaan over het eindresultaat: het moment dat je wilt bereiken, waarop alle vragen opgelost zijn.
Deze gedachten kunnen verlammend werken, omdat ze gaan over iets dat nu nog ver weg is. En door deze gedachten steeds te herhalen lijkt je doel alleen maar verder weg te raken in plaats van dichterbij te komen.
Ze gaan over prestatiedoelen: het uiteindelijke resultaat dat je wilt behalen. Omdat een zoektocht naar een andere richting voor je loopbaan vaak een langer durend proces is is het veel prettiger en stimulerender om leerdoelen voor jezelf te stellen in plaats van prestatiedoelen.
Een helpende mindset voor het vinden van ander werk
Wat zijn dat leerdoelen? Dat zijn doelen die je voor jezelf formuleert die gaan over hetgeen je wilt leren in plaats van over wat je wilt bereiken. Door leerdoelen te formuleren breek je het hele proces op in stukjes en geef je jezelf meer kans op het hebben van positieve ervaringen.
Een leerdoel kan zijn:
- Ik wil leren wat mij energie kost en wat mij energie geeft.
- Ik wil leren wat mijn waarden zijn.
- Ik wil leren wat het mij brengt als ik meer tijd neem voor ontspanning.
- Ik wil leren hoe anderen … beroep ervaren.
- Ik wil leren hoe ik het zou vinden als ik … vaker mag doen.
- Ik wil leren om met meer ontspanning een sollicitatiegesprek in te gaan.
Wat zit je op dit moment het meest in de weg?
Wat kan daarom voor jou een passend leerdoel zijn op dit moment?
Hoe kun je jezelf helpen om dit doel de komende tijd ook voor ogen te houden? Welke acties kun je er aan verbinden?
Het kan helpen om je leerdoel op te schrijven of met iemand te bespreken. Dan is de kans groter dat je er ook echt wat mee gaat doen.
Een helpende mindset voor het vinden van ander werk vraagt aandacht en onderhoud. Om niet te vervallen in verlammende gedachten is het zinvol om regelmatig te kijken hoe het gaat met je doelen. Maak afspraken met je zelf. Gebruik je agenda of een ander middel dat je bij de les houdt.
Heb je last van verlammende gedachten, maar vind je het moeilijk om je open te stellen voor een helpende mindset? Lees deze blog dan eens over hoe je een carrièreswitch draaglijker kan maken.