Skip to main content

Over Margriet

Van geschiedenis mijn werk maken, dat was mijn droom. Ik voelde me een bofkont toen dat lukte en ik bij de universiteit aan de slag kon. In heel veel opzichten paste de rol van onderzoeker ook bij mij. Maar ik zag weinig mogelijkheden voor de toekomst.

Ik vond een nieuwe baan bij de universiteitsbibliotheek. Dienstverlenend werk bleek goed bij me te passen. Toch voelde mijn zoektocht nog niet als afgerond en bleef ik zoeken naar vacatures, telkens hopend dat de vacature met ‘Het Antwoord’ zich vanzelf zou aandienen. 

Langzaam begon ik hele andere banen te overwegen en me af te vragen wat ik nou waardevol werk vond. Opties die voorbij kwamen varieerden van loopbaancoach, tot sociaal werker, beleidsmedewerker en verpleegkundige.

Toen ben ik zelf naar een loopbaancoach gegaan. Ik ervaarde dat de kwaliteiten die voor mij vanzelfsprekend zijn: zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, inlevingsvermogen, zelfreflectie, communiceren, verbinden, bescheidenheid, rust, positiviteit en analytisch vermogen eigenlijk heel bijzonder zijn. Ik realiseerde me dat ik werk wilde doen dat betekenisvol is voor mezelf en voor anderen. Van de beroepen die voorbij kwamen, liep ik het meest warm voor dat van loopbaancoach. In dit beroep kan ik anderen helpen vanuit gelijkwaardigheid. Werken doen we zoveel uren en jaren van ons leven, dat mij niets belangrijker lijkt dan dat we daar energie van krijgen en plezier uit halen.

Mijn ervaring met loopbaancoaching

Ik leerde van loopbaancoaching om mezelf als uitgangspunt te nemen. Zoeken naar vacatures en hopen daar het antwoord te vinden op mijn loopbaanvraag bracht me niet dichter bij mezelf. Die vacatures gingen over wat anderen wilden, over wat anderen zochten, maar niet over mij. Het koersonderzoek helpt je om jezelf in verbinding stellen met wat bij JOU vanzelf gaat, waar JIJ je bed voor uitkomt en hoe JIJ tot je recht komt. JIJ staat dus centraal en niemand anders.

Als loopbaancoach help ik je de focus te verleggen naar wat jou drijft in plaats van wat de buitenwereld van jou verlangt. Hoe ik dat doe? Door bijvoorbeeld uitgebreid stil te staan bij wat je allemaal kan en doet. Iedereen heeft een unieke set aan persoonlijke kwaliteiten. Die lijken voor jou vanzelfsprekend en die laat je daarom vaak onbenoemd. Als je beter zicht hebt op waar jij goed in bent, dan wordt het ook makkelijker om te kiezen voor een baan waarin je tot je recht komt.

Gedurende het traject werken we aan jouw zelfkennis en stel ik je in staat om je eigen antwoord te vinden op je loopbaanvraag. Bij mij geen testen die je een snel antwoord op je vraag geven, maar een geleidelijk proces dat bij jouzelf plaatsvindt. Je vindt en volgt je eigen richtingaanwijzers.

Opleiding & Kwalificaties

  • Gecertificeerd StiR Erkend Coach
  • Aspirant lid van NOLOC, beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches
  • Beroepsopleiding tot Loopbaanadviseur bij Vistanova
  • Promotieonderzoek over identiteit en gemeenschapsvorming onder Hindostanen in Suriname, 1873-1921, Rijksuniversiteit Groningen
  • BA en MA in Geschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen

Goed om te weten

Ik ben aangesloten bij NOLOC, beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches. In mijn praktijk hanteer ik de NOLOC gedragscode.

Ik werk aan mijn eigen professionele ontwikkeling in intervisie met andere (zelfstandige) loopbaancoaches: Angélique van Herwijnen, Besma Adjmi, Bernadett Heintz, Hanneke van Sas en Petra Visser.