Skip to main content

Wat kan ik eigenlijk? Over de transferable skills van PhDs

Wil jij solliciteren op niet-academische banen na je PhD? Vraag jij je af wat je eigenlijk kan, behalve onderzoek doen? In deze blog krijg je meer inzicht in de transferable skills van PhDs. Je leert benoemen waar jij goed in bent.

Afbeelding: Scott Webb

Wat kan ik eigenlijk?

Wat zijn de transferable skills van PhDs? Om te beginnen: iedereen die solliciteert moet zoeken naar de aansluiting met een vacature, dus elke sollicitant moet op zoek naar transferable skills. Ik zou aanraden niet meteen de focus op vacatures te leggen, maar eerst naar jezelf te kijken.

Om je eigen kwaliteiten en vaardigheden in kaart te brengen kan het helpen om te brainstormen aan de hand van situaties die je hebt meegemaakt.

  • Beschrijf een situatie waar je trots op bent.
  • Wat deed je? Wat maakt dat je trots bent?

Misschien heb je een presentatie gegeven of een paper geschreven? Of heb je een initiatief genomen of iets uitgeprobeerd? Wellicht heb je iemand geholpen of gerustgesteld? Enzovoort.

  • Is er een tweede situatie waar je om een heel andere reden trots op bent?
  • Wat deed je? Wat maakt dat je trots bent?

Een andere invalshoek is om in brede zin te inventariseren wat je de afgelopen jaren hebt gedaan.

Schrijf op:

  • Welke vaardigheden en kwaliteiten heb je nodig voor je onderzoek? Wees zo uitgebreid mogelijk. Denk aan:
    • Onderzoeksactiviteiten (schrijven, analyseren, programmeren etc.)
    • Sociale kwaliteiten (communiceren, samenwerken, netwerken etc.)
    • Organisatorische kwaliteiten (plannen, structureren, organiseren, subsidies verwerven etc.)
    • Creatieve kwaliteiten (nieuwe paden bewandelen, origineel werk creëren, schrijven etc.)
    • Taakgericht kwaliteiten (discipline, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, projectmatig werken, doelgerichtheid etc.)
  • Welke activiteiten heb je ondernomen naast je onderzoek? Wees zo uitgebreid mogelijk.
  • Beschrijf per activiteit welke vaardigheden en kwaliteiten je hebt ingezet.

Maar zijn deze kwaliteiten en vaardigheden wel transferable skills?

Misschien vind je het moeilijk om je voor te stellen hoe jouw kwaliteiten en vaardigheden toepasbaar zijn in een andere werkcontext? Of voel je je niet zeker genoeg over sommigen?

Tip #1: Wat kan helpen is interviews afnemen met mensen in het werkveld waarin je aan de slag wilt. Dan krijg je een beter beeld van wat het werk inhoudt en wat er verwacht wordt. Laat de ander voorbeelden geven van situaties waar hij/zij in het werk mee te maken krijgt. Zo wordt het makkelijker om zelf de aansluiting te vinden.

Tip #2: Werk bij de belangrijkste kwaliteiten en vaardigheden een aantal voorbeelden uit. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld het STARR-model.

Solliciteren

Het STARR-model is ook je beste vriend als je in een sollicitatiegesprek wilt aantonen dat je bepaalde kwaliteiten bezit. Met een sprekend voorbeeld kom je ver. Als je oefent met het STARR-model voel je je beter voorbereid én zal je anderen sneller overtuigen.

Tot slot, ben je afgewezen bij een sollicitatie? Vraag na wat de reden is voor de afwijzing. Zo kan je er bijvoorbeeld achter komen of je bepaalde kwaliteiten nog beter voor het voetlicht moet brengen. Academici krijgen bijvoorbeeld soms te maken met de aanname dat ze niet praktisch of te beschouwend zijn. Als jij er achter komt dat je met zo’n aanname te maken hebt kun je die de volgende keer wegnemen met een sprekend voorbeeld.

Behoefte aan meer tips voor promovendi op zoek naar ander werk? Lees meer over de rol die waarden spelen in de klik tussen jou en je nieuwe werkgever.