Skip to main content

Online loopbaancoaching, werkt dat?

We doen steeds meer dingen online, maar kan dat ook met loopbaancoaching? Kun je loopbaanvragen oplossen via een beeldverbinding? Mijn ervaring is: online loopbaancoaching heeft een eigen kracht.

Afbeelding: Christin Hume Photo

Door de coronacrisis zijn we veel gaan videobellen voor werk en ons sociale leven. Ook als loopbaancoach werk ik regelmatig online. Eerst zag ik vooral de nadelen. Via een scherm zie je minder van iemands lichaamstaal. De directe omgeving zie je maar gedeeltelijk. Dat betekent dat ik soms expliciet moet doorvragen op wat er aan de andere kant van het scherm gebeurt. En als je elkaar fysiek ontmoet, dan heb je sneller een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Ten minste, dat dacht ik.

Al snel moest ik mijn mening bijstellen.

Online coachen heeft voordelen

1) Flexibiliteit

Doordat je je niet meer hoeft te beperken tot je woonplaats is de keuze uit loopbaancoaches veel groter. Je kan dus gaan voor iemand die echt bij jou past. Ook zijn de coachgesprekken makkelijker in te plannen, want er is geen reistijd meer.

2) Eigen omgeving

Als cliënt voer je het gesprek vanuit je eigen kamer. Je bent in een omgeving waar jij je prettig en vertrouwd voelt.

3) Communicatie

Doorvragen is een belangrijk onderdeel van coaching. Als jij mij uitlegt wat je met iets bedoelt of wat het voor jou betekent, wordt het ook voor jezelf steeds duidelijker wat er speelt en welke kant je op wilt. Het is dus niet per se een nadeel dat er een scherm tussen ons zit en ik niet alle lichaamstaal kan zien. Het moedigt jou en mij aan om woorden te geven aan wat er gebeurt of om vragen te stellen. Dat is juist bevorderlijk voor het loopbaantraject.

4) Vrijwel alles dat fysiek kan, kan ook online

Aan de inhoud van het traject verandert niets. Alle oefeningen die ik bij een fysieke afspraak zou voorstellen zijn ook online te doen.

5) Combineren

Om de voordelen van fysiek en online te combineren kies ik er regelmatig voor om wel een paar gesprekken op locatie te doen. Bijvoorbeeld het intakegesprek, het biografiegesprek of juist in de eindfase van de begeleiding.

Misschien heb jij een sterke voorkeur voor fysieke coaching, dat is natuurlijk geen probleem. De optie van online coaching heeft vooral de mogelijkheden vergroot. Kies wat het beste bij jou past.

Meer lezen over mijn loopbaancoachingstrajecten? Klik hier