Skip to main content

Krijg jij geen energie van je werk?

Krijg jij geen energie van je werk? Kost het je moeite om je te motiveren voor je werk? Als jij de situatie wilt omkeren en juist energie van je werk wilt krijgen, dan is het tijd om aan de slag te gaan. Wat kun je veranderen aan je werk om meer energie te krijgen?

Afbeelding: Zaptec

Als je geen energie krijgt van je werk dan kan een werkdag lang duren. In je vrije tijd word je er ook geen leuker persoon door. Misschien krijg je er zelfs fysieke klachten van. Vaak gaan deze symptomen niet vanzelf over.

Het lijkt dan haast onvoorstelbaar dat werk ook energiegevend kan zijn. Dat je zin hebt om te beginnen aan je werkdag, dat de tijd vliegt, dat je tevreden bent over je resultaten, je vrolijk binnenkomt en weer weggaat, en dat je nog energie over hebt in de avond.

Als je meer energie uit je werk wilt halen dan kun je daar zelf mee aan de slag.

Waar zit jouw energielek?

Om meer inzicht te krijgen in jouw energiehuishouding kan het een goed idee zijn om dagelijks op te schrijven wat je energiegevers en energienemers waren. Als je dat één of twee weken doet kun je daarna de balans op maken:

  • Op welke momenten of na welke bezigheden voel jij je energiek of juist niet?
  • Welk patroon kun je ontdekken in jouw energiehuishouding?
  • Kijk wat dieper: waar kan het weglekken van energie mee samenhangen?
  • Wees eerlijk naar jezelf en vraag je af welke rol jij zelf hebt in het weglekken van energie?

Wat zijn jouw energiegevers?

Afbeelding: Zaptec

Bovenstaande oefening heeft je al wat inzicht opgeleverd over waar jij energie van krijgt. Neem nu ook eens de tijd om voor jezelf stil te staan bij situaties, nu of in het verleden, waar jij flow ervaarde. Momenten waar je de tijd vergat en je gewoon met veel plezier aan het werk was.

  • Wat deed je op het moment dat je flow ervaarde?
  • Hoe voelt het voor jou om flow te ervaren?
  • Met wie of voor wie was je op dat moment aan het werk?
  • Wat onderscheidt deze situatie van normale werksituaties?

Over het algemeen nemen we niet echt de tijd om stil te staan bij positieve ervaringen. Toch kunnen we hier net zoveel over onszelf van leren als van negatieve ervaringen. Waar gaat het goed? En hoe kun je zorgen dat je meer van dit soort ervaringen gaat hebben? Welke verandering is daarvoor nodig?

Stok achter de deur

Dingen veranderen kan lastig zijn, zeker als het om je energiehuishouding gaat. Vaak stel je achteraf vast: het is weer niet gelukt. Om proactief met het verbeteren van je energiebalans aan de slag te gaan heb je een plan nodig en een stok achter de deur.

Wat kan jou helpen om niet alleen goede voornemens te hebben, maar je gewenste verandering ook echt door te voeren?

Dit kan allerlei vormen aannemen: van een actieplan maken, tot reminders in je agenda, tot het aangaan van structurele veranderingen in je taken of je dagindeling, tot nieuwe afspraken met collega’s, tot een overleg met je leidinggevende, etc. Bepaal wat jou kan helpen.

Merk je dat je vastloopt of dat de gewenste verandering uitblijft? Een loopbaancoach kan je helpen om in beweging te komen. Lees meer over wat loopbaancoaching inhoudt.