Skip to main content

Heb jij een hekel aan jezelf verkopen in een sollicitatiebrief?

Om het werk te krijgen dat je wilt is het belangrijk dat werkgevers jouw sterke kanten zien. Hoe pak je dat aan als je een hekel hebt aan jezelf verkopen in een sollicitatiebrief?

Afbeelding: https://unsplash.com/@carolineveronez

Regelmatig hoor ik de uitspraak “Ik vind het lastig om mezelf te verkopen in een sollicitatiebrief”. Aan dat “jezelf verkopen” hangen associaties van onecht, onoprecht of commercieel moeten zijn. Dit kan het gevoel oproepen dat je je anders voor moet doen om werk te vinden.

Om succesvol te netwerken en solliciteren is het belangrijk om te laten zien wie je bent en wat je kunt. Een werkgever kan op je cv natuurlijk zien welke diploma’s je hebt, maar jij zal moeten tonen wat jou anders maakt dan anderen met datzelfde diploma.

Niemand vraagt van je om te liegen. Het gaat erom dat je op een positieve manier onder woorden brengt wat je te bieden hebt. Iedereen heeft iets te bieden, dat is mijn vertrekpunt. Vaak realiseer je je niet welke kwaliteiten je in huis hebt. Waarschijnlijk zijn ze zo vanzelfsprekend dat je ze niet onder woorden brengt.

Breng je kwaliteiten in kaart

Vragen die je kunnen helpen:

  • Wat gaat bij jou vanzelf?
  • Waarvan gaat de energie bij jou stromen?
  • Welke eigenschap waardeer je het meest aan jezelf?

En bedenk bij het zoeken naar antwoorden op deze vragen dat er geen ‘goed’ en ‘fout’ is als het om kwaliteiten gaat. Dat we allemaal verschillend zijn is iets positiefs, daardoor kunnen we elkaar aanvullen.

“Wat jij vanzelfsprekend vindt, is eigenlijk heel bijzonder”

Weet je wat je kwaliteiten zijn, maar vind je het lastig om daar op een positieve manier over de spreken of schrijven? Trek eens de stoute schoenen aan en vraag aan drie mensen die je goed kent om op te schrijven welke kwaliteiten ze met jou associëren. Vraag door op de situaties waar zij die kwaliteiten van jou gezien hebben. Dat kan je helpen om zelf ook eens door de ogen van een ander te kijken en te zien wat jij meebrengt en toevoegt.

Wil je oefenen met solliciteren? Kijk dan hier eens