Skip to main content

Ik vind veel dingen leuk en ik wil eigenlijk niet kiezen

Doe jij veel verschillende dingen? Hobby’s, werk, projecten? Vraag jij je af of je je in je werk op één ding zou moeten focussen? In deze blog aandacht voor de dilemma’s van de veelzijdige persoon.

Afbeelding: Nong V

In onze maatschappij doen veel mensen één ding en ze identificeren zich daar ook sterk mee. Zij hebben een klip en klaar antwoord als iemand ze op een verjaardag vraagt: wat doe jij in het dagelijks leven. Als veelzijdig persoon wil je graag meerdere dingen noemen, want in elke activiteit komen andere kanten van jou naar voren. Bijvoorbeeld: je bent niet alleen maar die ontwerper, of die sportinstructeur, maar je haalt ook veel plezier uit vrijwilligerswerk en je knutselactiviteiten.

Als jij je goed voelt bij het doen van veel verschillende activiteiten, dan is daar niets mis mee.

Veelzijdigheid is een kracht die vaak onvoldoende gezien en gewaardeerd wordt.

De afgelopen jaren zijn verschillende boeken verschenen die veelzijdigheid juist vieren, zoals Hoe word ik alles van Emilie Wapnick. Zij benadrukt juist alle voordelen en mogelijkheden die veelzijdigheid biedt.

Maar ook als jij wel problemen ervaart door de veelheid aan activiteiten die je onderneemt, dan geeft het boek van Wapnick houvast.

Een valkuil van veelzijdigheid is dat je wel eens een gebrek aan focus kunt ervaren of dingen niet af maakt. Je zoekt een manier om meer balans en overzicht te ervaren. Het kan dan helpen om regelmatig in kaart te brengen wat je prioriteiten zijn.

Maar dat betekent niet dat je je veelzijdigheid hoeft af te zweren.


Misschien ben je ook geïnteresseerd in deze tips over een helpende mindset.

Of als de situatie maakt dat je toch echt moet kiezen tussen twee opties, dan kan deze dilemma-oefening helpen.