Skip to main content

Hoe vind ik banen voor historici?

Hoe vind je banen die aansluiten bij jouw interesses en vaardigheden als historicus? Je hebt geen idee waar te beginnen. Waar kun je zoeken? Hoe bepaal je of iets bij je past? In deze blog een overzicht van websites met banen voor historici en tips om een baan te vinden die bij jou past.

Een plek waar je zeker banen voor historici vind is www.historici.nl/vacatures

Maar daar verschijnt slechts een klein deel van de banen waar jij voor in aanmerking komt. Zoeken met het woord ‘geschiedenis’ of ‘historicus’ op algemene vacaturesites levert ook niet zo heel veel op.

Dat komt omdat het aantal banen waar gevraagd wordt om kennis van geschiedenis beperkt is. Dan zul je vooral vacatures vinden voor functies in het onderzoek, onderwijs of bij musea.

Gelukkig heb je met de studie geschiedenis kennis en vaardigheden opgedaan die veel breder toepasbaar zijn dan alleen op het onderwerp geschiedenis.

Vacaturewebsites met banen voor historici

Archieven, kunst- en cultuursector: www.culturele-vacatures.nl

Consultancy: www.consultancy.nl/vacatures

Academisch onderwijs/onderzoek/ondersteuning: www.academictransfer.nl

HBO onderwijs/onderzoek/ondersteuning: www.werkenbijhogescholen.nl

Journalistiek: https://www.villamedia.nl/vacatures

Middelbaar onderwijs: www.meesterbaan.nl & https://onderwijs-banen.nl

Ngo’s: www.oneworld.nl (klik op vacaturebank)

Rijksoverheid: www.werkenvoornederland.nl

Gemeenten: www.gemeentebanen.nl (per provincie/gemeente: www.werkenvoor…)

Regionale websites zoals: www.noorderlink.nl & www.twentsekracht.com

Detachering bij overheid & onderwijs: o.a. http://www.maandag.nl

Dit overzicht is zeker onvolledig, want historici gaan van alles doen 😉

Hoe ga je zoeken naar banen voor historici?

Ben je op zoek naar een baan die je met plezier gaat uitoefenen, dan wil ik je alvast waarschuwen voor de valkuil om vacatures te veel als je uitgangspunt te nemen.

Mijn suggestie is dat je eerst stil staat bij waar jij energie van krijgt.

Stel jezelf vragen als:

  • Wat motiveert jou in je werk?
  • Waar kom jij je bed voor uit?
  • Wat vind je fijn om te doen?
  • Waar ben jij goed in?

De antwoorden op deze vragen geven net zo belangrijke input voor jouw zoektocht als je diploma. Je bent namelijk meer dan je diploma. Jij hebt een unieke set aan kwaliteiten en waarden die jou onderscheiden van je vakgenoten. Ze bepalen in hoge mate of jij je werk positief gaat waarderen.

Oké, maar hoe ga ik zoeken?

Dus niet met je studie als belangrijkste zoekwoord, maar probeer het eens met zoekwoorden die gaan over wat jij wilt doen of wat jou motiveert.

Denk als het gaat om kwaliteiten waar jij goed in bent bijvoorbeeld aan woorden als: schrijven, communiceren, samenwerken, analyseren, etc.

Kies jouw eigen woorden.

Denk als het gaat om waarden die jij wilt terugzien bijvoorbeeld aan woorden als: integer, creatief, maatschappelijk betrokken, rechtvaardig, etc.

Kies jouw eigen woorden.

Met dit soort woorden zoek je niet zozeer naar functietitels, maar in de onderliggende omschrijvingen van functies. Daardoor ben je meteen aan het zoeken naar de inhoud van functies en de kenmerken van organisaties.

Kijk eens goed naar wat ze zoeken en het bedrijfsprofiel. Bewaar omschrijvingen die je aanspreken en evalueer:

  • Wat spreekt je aan?
  • Waarom passen juist deze teksten bij jou?
  • Welke nieuwe inzichten levert het op over waar jij tot je recht komt?
  • Welke vervolgstappen kun je ondernemen om te achterhalen wat bij je past?

Blijf niet te lang ronddwalen

Vacaturewebsites zijn een gigantische bron waar je in kan blijven zoeken. Dat kan je moedeloos maken. Maak voor het zoeken naar interessant banen dan ook gebruik van meerdere informatiebronnen. Vooral ook bronnen die jou meer duidelijkheid geven over of iets bij je past.

Mijn gouden tip is: ga met mensen praten die mogelijk interessante functies uitoefenen. Of ga het zelf ervaren door een keer mee te lopen. Dat geeft zoveel meer informatie dan alleen een vacaturetekst.

Waar zo’n gesprek ook een remedie voor kan zijn: als je vacatures te snel afschiet met de gedachte dat je toch niet geschikt bent. Eerst onderzoeken, dan pas conclusies trekken 🙂