Skip to main content

Hoe schrijf je een effectieve motivatiebrief?

Solliciteren kost tijd en energie. Vooral een motivatiebrief kan je hoofdbrekens opleveren. Doel van een motivatiebrief is uitgenodigd worden op gesprek. In deze blog tips om een effectieve motivatiebrief te schrijven waar de selecteur enthousiast van wordt.

Afbeelding: Mikhail Nilov

Focus op het juist doel

Om een effectieve motivatiebrief te schrijven is het belangrijk het juist doel voor ogen te hebben. De aanduiding ‘motivatiebrief’ kan je daarbij op het verkeerde been zetten. Het is niet de bedoeling dat je uitlegt wat jou leuk lijkt aan de baan, of hoe jouw cv past bij de vacature.

De juiste focus: uitleggen hoe jij de oplossing bent voor het probleem van de werkgever.

Wat ik daarmee bedoel? Verplaats je in de werkgever. Er is onlangs een werknemer vertrokken of er is een nieuwe positie gecreëerd. In beide gevallen is er werk dat blijft liggen en mogelijk nu op (het al volle) bord van een collega komt. De werkgever wil graag dat het werk zo snel mogelijk weer doorgaat en zoekt iemand die dat kan doen. Kortom, wat ze zoeken is een oplossing voor hun probleem: het gebrek aan een vakbekwame werknemer.

Wat je laat zien in jouw brief is dat jij die oplossing bent.

Hoe ben jij de oplossing?

Jezelf neerzetten als oplossing kan in eerste instantie misschien vreemd klinken. Neem daarom ook de tijd om je te verplaatsen in de selecteur, waar is die naar op zoek? Wat blijkt daar al over in de vacature?

Door te bellen naar het telefoonnummer in de vacature kun je meer achterhalen over het probleem van de selecteur. Wat is de aanleiding voor het creëren van deze vacature? Naar wat voor iemand zijn ze op zoek?

Voor je aan de brief begint: schrijf voor jezelf eerst eens in een paar zinnen op wat het probleem is dat de werkgever heeft.

Vervolgens bedenk je op welke punten jij de werkgever echt kan helpen. Waarom jij de oplossing bent voor haar probleem. Dat kan bijvoorbeeld gaan over je vakbekwaamheid, je ervaring, je kwaliteiten of je beschikbaarheid.

Schrijftips voor een effectieve motivatiebrief

Als je eenmaal begint met schrijven. Hou dan voor ogen: de selecteur heeft je als eerste beoordeeld op je cv. Pas als die goed genoeg is bevonden lezen ze je motivatiebrief. Daarom hoef je dus niet je cv te gaan herhalen in je brief.

Je brief is bedoeld om je enthousiasme en je vakbekwaamheid te tonen. Om op een positieve en zelfverzekerde manier te laten zie hoe jij de oplossing bent die ze zoeken.

Daarom is je brief:

  • nooit langer dan 1 A4
  • niet helemaal volgeschreven
  • enthousiasmerend
  • zelfverzekerd
  • leesbaar: korte zinnen, goed leesbaar lettertype, correcte opmaak, geen spelfouten

Zorg ervoor dat deze onderdelen niet ontbreken:

  • Waarom jij de oplossing bent voor het probleem van de vacaturehouder
  • Waarom jij past bij het bedrijf

Hoe klinkt dat iemand die zichzelf presenteert als oplossing?

Hieronder fragmenten uit een fictieve motivatiebrief:

U zoekt iemand die u met een gerust hart zelfstandig aan het werk kan laten gaan. Dat ben ik. Het bouwen van meubels en interieurs, het lezen van tekening en omgaan met machines daar draai ik mijn hand niet voor om. Opdrachtgevers noemen mij vakbekwaam, toegankelijk en betrouwbaar.

U motto is wij bouwen alles wat de klant wil. Het werken met klanten, luisteren naar wensen, vertalen van wensen naar een plan en het bijsturen van verwachtingen als dat nodig is – doe ik met veel plezier. Ik werk al 10 jaar met klanten uit het MKB en ken hun overwegingen. Met enthousiasme zet ik me in voor het houden van de balans tussen kosten, planning en een vakkundig eindproduct namens Grotens.

Meer leren over jobmarketing?

De boeken van Aaltje Vincent zijn een aanrader. Bijvoorbeeld: Jobmarketing 3.0

Of lees deze blogs over het maken van een overtuigend cv of het voorbereiden van een sollicitatiegesprek