Skip to main content

Hoe maak je een carrièreswitch?

Je weet dat je een andere baan wilt, maar de overstap naar een andere sector is groot. Hoe pak je een carrièreswitch aan? Een aantal tips om dit proces te vergemakkelijken.

Hoe maak je een carrièreswitch?

Afbeelding: Jeremy Bezanger

Benader je carrièreswitch als een proces

Grote kans dat je liever vandaag dan morgen ander werk wilt. Toch is het goed je te realiseren dat veranderen van sector wat van je vraagt, of je nou al precies weet wat je wilt gaan doen of niet. Het maken van een carrièreswitch is een proces waarin je op een nieuwe manier naar jezelf gaat kijken. Dat is niet een knop die je even omzet, maar iets dat groeit en waarvoor je jezelf ook tijd mag gunnen.

Van weten wat je niet wilt naar weten wat je wel wilt

Als je nog niet weet wat je wilt doen, welke acties kun je dan ondernemen? Het onderzoek van Herminia Ibarra (2003) laat zien dat mensen die succesvol en naar tevredenheid overstappen naar een andere sector vaak eenzelfde strategie toepassen.

Haar belangrijkste inzicht is dat overstappers eerst experimenteren met de nieuwe mogelijkheden die ze zien. De experimenten zijn er niet op gericht je vast te leggen op één doel of het meteen vinden van een baan. Het zijn kleine projecten waarin je ervaart hoe het is om het werk te doen, zonder dat daar een verwachting of verplichting aan vast zit. In haar boek noemt Ibarra allerlei voorbeelden van kleine projecten, variërend van het meekijken tijdens iemands werk, netwerkgesprekken, het doen van cursussen, uitvoeren van betaalde of onbetaalde opdrachten in je vrije tijd, tijdelijke vervanging of vrijwilligerswerk. 

Carrièreswitch

Afbeelding: Jasmin Schreiber

Deze experimenten helpen op twee niveau’s. 1) Je ervaart of iets bij je past. Wordt jij blij van dit werk en krijg je er energie van? 2) Op de lange termijn helpt het je bij het opdoen van contacten, kennis en ervaring om aan een andere baan te komen.

Blijf je vastzitten in de fase van weten wat je niet wilt. Dan kan een loopbaancoach je helpen om in beweging te komen, bijvoorbeeld met behulp van het koersonderzoek.

Hoe maak je een carrièreswitch?

Weet je eenmaal welk werk je graag wilt gaan doen, dan is de vraag hoe je de overstap maakt. Breng je eigen kwaliteiten in kaart, bijvoorbeeld aan de hand van de oefeningen die hier staan. Onderzoek wat er nodig is om jouw gewenste baan te krijgen. Welke kwaliteiten, ervaring en opleiding worden gevraagd? Waaraan voldoe je al en waar kun je nog aan werken?

Een valkuil is om te snel te denken dat je niet voldoet. Kijk verder dan de lijstjes van competenties en vereisten in vacatureteksten. Onderzoek wat ze bedoelen en hoe belangrijk die vereisten werkelijk zijn. Bel met de contactpersonen die in de vacaturetekst genoemd worden of ga in gesprek met beroepsbeoefenaars die je misschien via je eigen netwerk (of via de leden in jouw netwerk) al kent. Zo leer je de wereld achter de vacature kennen.

Schrijf een nieuw cv

Als je een carrièreswitch wilt maken, geef dan je cv helemaal opnieuw vorm. Stel jezelf daarbij een aantal vragen:

  • Wat zijn de belangrijkste vereiste(n) voor deze baan?
  • Hoe kun je ervoor zorgen dat meteen in het oog springt dat jij aan deze eis(en) voldoet?
  • Hoe kun je bestaande werkervaring en competenties zo opschrijven dat je nieuwe werkgever de aansluiting met de vacature ziet?

Wees niet bang om andere woorden voor functies te gebruiken, want het is belangrijk dat je nieuwe werkgever begrijpt wat je deed en waar de aansluiting zit. Vermijd daarom ook het jargon van je oude baan en omarm alvast de taal van je nieuwe baan. Heb je een opleiding gedaan die aansluit op je nieuwe functie? Zet die dan bovenaan.

Zoals ik aan het begin schrijf: een carrièreswitch is een proces. Het is een proces dat ook voor iedereen anders verloopt. Hopelijk helpen deze tips je een stap verder. Heb je een vraag, neem gerust contact op.

Nieuwsgierig geworden naar het boek dat ik noem? Het is erg de moeite waard. Alleen in het Engels te krijgen. Herminia Ibarra, Working Identity. Unconventional Strategies for Reinventing Your Career (2003).