Skip to main content

Hoe maak ik een carrièreswitch in Overijssel of Gelderland?

Vraag jij je af: hoe maak ik een carrièreswitch in Overijssel of Gelderland? Voor veel mensen is het hebben van een acceptabele reistijd een belangrijke factor in het kiezen van ander werk. In deze blog meer over het vinden van werk dat bij je past in je eigen regio.

Afbeelding: Achim Bongard

Wil jij een carrièreswitch maken? Zoek jij werk in Overijssel of Gelderland? Bij mijn eigen carrièreswitch speelde reisafstand een rol. Ik wilde graag op een acceptabele tijd thuis zijn en energie overhouden in de avond. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor Overijssel of Gelderland, omdat je je hier thuis voelt. Of omdat je het gewoon fijn vindt om in dezelfde omgeving te wonen en te werken.

Wat een carrièreswitch van je vraagt

Weet je al wat voor werk je graag zou gaan doen? Of sta je nog aan het begin van je zoektocht?

Een carrièreswitch maak je niet van de ene op de andere dag. Er gaat een proces aan vooraf waarin je jezelf de nodige vragen stelt, zoals:

Wil je aan de slag met deze vragen lees dan de blogs die daar over gaan.

Hoe oriënteer ik me op een carrièreswitch in Overijssel of Gelderland?

Leer nieuwe organisaties in jouw regio kennen, maar zoek niet in het wilde weg, want dan is de kans groter dat je gedemotiveerd raakt.

Met welke vraag ga je zoeken?

Bedenk welke vraag jij voor jezelf wilt beantwoorden als je zoekt:

Dus niet: welke bedrijven zijn er in mijn regio? Dat is te breed.

Voorbeeldvragen:

  • Welke organisaties zijn actief in de branche van mijn voorkeur?
  • Of: Welke organisaties hebben net als ik waarde x hoog in het vaandel?
  • Of: Bij welke organisatie kan ik veel van x doen in mijn dagelijks werk?

Als je met zo’n vraag zoekt is de kans groter dat je nieuwe inzichten opdoet en niet vastloopt.

Zoekstrategieën:

Je kunt vacaturewebsite gebruiken, maar ik zou dat niet aanraden als eerste keus. Je ziet dan alleen de organisaties die op dat moment vacatures hebben en je krijgt geen systematisch overzicht van wat er mogelijk is.

  • Stel je vraag aan mensen in je omgeving. Welke bedrijven kennen zij in branche x of met waarde y? Laat je verrassen door de antwoorden.
  • Ooit pakte je voor het opzoeken van bedrijven in een bepaalde branche de Gouden Gids. Dat kan nog steeds op goudengids.nl. Neem een branche, bijvoorbeeld ‘cultuur’ of ‘overheidsinstellingen’ en kies je plaats of regio. Je krijgt een overzichtelijke lijst.
  • Zoek op LinkedIn met #overijssel of #gelderland en klik vervolgens op het kopje ‘bedrijven’ en ‘alle resultaten voor bedrijven weergeven’. Je krijgt een overzicht te zien van bedrijven in de provincie. Je kan het bedrijf volgen door op ‘volgen’ te klikken, je kan het profiel van het bedrijf lezen of doorklikken op medewerkers om een indruk van functies en mensen te krijgen.

Brainstormen aan de hand van een voorbeeld

Als je in je eigen regio nog niets vindt, maar wel organisaties buiten je regio kent die je aanspreken – dan kun je gaan brainstormen:

  1. Pak een papier en zet organisatie x in het midden.
  2. Wat vind je aantrekkelijke aspecten aan organisatie x? Schrijf de woorden die opkomen er omheen.
  3. Bedenk bij elk woord vervolgens: Wat voor (type) organisaties hebben dit aspect ook? Het is niet erg als je geen namen van bedrijven kent, een omschrijving van wat ze doen volstaat ook.
  4. Gebruik de uitkomsten om opnieuw te gaan zoeken (zie zoekstrategieën hierboven) om in kaart te brengen welke organisaties er zijn in jouw regio.

Hopelijk helpen deze tips je een stap verder en zie je nieuwe mogelijkheden voor een carrièreswitch in Overijssel of Gelderland.