Skip to main content

Hoe vind je als doorzetter balans en rust op je werk?

Ben jij een echte doorzetter? In mijn praktijk kom ik veel doorzetters tegen die het niet meer volhouden en meer balans en rust zoeken. In deze blog meer over doorzettingsvermogen op je werk en hoe je valkuil te vermijden.

Afbeelding: Kristian Egelund

Doorzettingsvermogen als kwaliteit

We hebben doorzettingsvermogen nodig in ons leven om dingen voor elkaar te krijgen en om onze doelen te halen. De eerste associaties met doorzettingsvermogen zijn dan ook positief. We kijken met trots naar sporters die doorzetten en prijzen winnen. We geven een kind dat niet heeft opgegeven bij tegenslag complimenten. Doorzettingsvermogen is een verworvenheid die je veel brengt: diploma’s, prijzen, banen, maar ook gevoelens van trots, zelfwaardering en flow. Iets voor elkaar krijgen kan veel energie geven.

Doorzettingsvermogen ten koste van jezelf: een valkuil

Net als elke andere kwaliteit heeft doorzettingsvermogen een valkuil. Zoals het kernkwadrant van Daniël Ofman laat zien kan elke kwaliteit waar je teveel van het goede van inzet je bij je valkuil brengen. In het geval van doorzettingsvermogen ga je dan dus doorzetten ten koste van jezelf (of de ander). Met andere woorden je gaat over je eigen grenzen heen. Je ervaart dan geen flow meer, maar energieverlies.

Als jij gaat doorzetten ten koste van jezelf, wat doet de ander dan? Die merkt dat jij alles wel doet en voelt zelf minder noodzaak om in actie te komen.

Ik merk dat mensen die doorzetten ten koste van zichzelf vaak teleurgesteld zijn dat hun omgeving niet ziet of erkend dat ze zich zo inzetten. Ze gaan meer en meer doorzetten. Het lastige is dat anderen het vaak niet in de gaten hebben dat jij over je grenzen gaat. De vraag is ook: in hoeverre heb jij zelf in de gaten wanneer je over je grenzen gaat?

Kernkwadrant

Uitdaging: eigen grenzen respecteren

Doorzettingsvermogen komt pas echt tot zijn recht wanneer je eigen grenzen gerespecteerd worden. Maar wie veel doorzettingsvermogen heeft en regelmatig in zijn/haar valkuil belandt heeft vaak geen goed zicht op die eigen grenzen. Er gaat niet meteen een alarmbel af als de grens bereikt is. Vaak zie je achteraf duidelijker dat er een grens overschreden is, door fysieke klachten, stress of teleurstelling. Dat is niet wat je eigenlijk wilt. Je wil je klachten graag voor zijn en op een gezonde manier je doorzettingsvermogen op je werk inzetten.

Wat kun je leren van mensen die snel opgeven?

Als doorzettingsvermogen je kernkwaliteit is dan heb je waarschijnlijk een allergie voor mensen die snel opgeven en zich niet inzetten. Deze mensen vertonen het tegenovergestelde gedrag van jou. Ze denken snel: dat kan ik niet of dat wil ik niet. Zij zien juist veel beperkingen en zien overal grenzen. Wat kun je leren van deze mensen?

Als jij je eigen grenzen meer wilt respecteren dan heb je een beetje nodig van je allergie. Iets makkelijker zeggen: dat kan ik niet of dat wil ik niet. Bestudeer eens hoe mensen die snel opgeven te werk gaan. Wat zou je ook willen toepassen?

Wat betekent dit voor mijn loopbaankeuzes?

Denk eens na over deze vragen:

  • Hoe zou je je doorzettingsvermogen op je werk in willen zetten?
  • In welke omgeving wordt je minder getriggerd om over je grenzen te gaan?
  • Wanneer wordt het makkelijker voor jou om je grenzen aan te geven? Wat doen mensen dan? Wat zegt je leidinggevende tegen je?
  • In welke omgeving wordt je veel met je allergie geconfronteerd?

Misschien ook interessant voor jou:

Stel jij doelen die je stimuleren of die je verlammen?

Krijg jij geen energie meer van je werk?

Welke waarden wil jij centraal stellen in je werk?