De balans opmaken van je werkverleden, hoe doe je dat?
Als je ander werk wilt kan het helpen om eerst terug te kijken. Door de balans op te maken van je werkverleden kun je aanknopingspunten vinden voor wat je wél en niet verwacht van je nieuwe werk. In deze blog een oefening die je kan helpen om de balans op te maken.
Afbeelding: Tessa Simpson
Je werkverleden is meer dan de baan die je nu doet. In deze oefening ga je uitzoomen, door naar alle (bij)banen, opleidingen en relevante hobby’s en vrijwillige activiteiten te kijken. De oefening werkt nog beter als hem met iemand samen doet. Die ander kan jou dan de vragen stellen.
Pak je cv erbij
Print je cv en leg die voor je neer. Kijk eerst eens of alle belangrijke relevante activiteiten erop staan. Zijn er bijbanen, cursussen, hobby’s of vrijwillige activiteiten die jij met plezier deed die nu ontbreken? Schrijf ze er dan bij.
Je gaat je banen, opleidingen en andere activiteiten cijfers (1-10) geven aan de hand van hoe jij ze op dit moment waardeert. Bepaal jouw waardering voor elke baan, opleiding en activiteit.
Hoe waardeer je je werkverleden?
Kijk nog eens naar de verschillende cijfers die je hebt gegeven. Wat valt je op? Ben je ergens door verrast? Welke patroon is er te ontwaren?
Schrijf in steekwoorden bij elke opleiding en functie op waarom je tot dit oordeel bent gekomen. Waar heeft het mee te maken? Met je interesses/werkomgeving/collega’s/waarden/leidinggevenden/activiteiten/energiegever of nemers?
Ga alle steekwoorden bij langs en markeer met twee kleuren stift of het om een positief of negatief aspect gaat.
Afbeelding: Jessica Lewis
Je huidige baan
Hoe heb je je huidige baan gewaardeerd in vergelijking met de rest? Wat vind je daarvan?
Zet voor jezelf op een rij wat voor jou de plussen en minnen zijn van je huidige baan. Schrijf ze op in twee rijtjes naast elkaar.
Welke kant slaat de wijzer uit? Naar de plussen of de minnen?
De balans opmaken van je werkverleden
Maak een overzicht van de plussen en minnen die je gegeven hebt.
Ze geven aan waar je mee verder wil (de plussen) en wat je niet meer wilt (de minnen).
Waarschijnlijk levert dit twee lijstjes op van waarden, omstandigheden, voorwaarden, activiteiten en omgangsvormen op die belangrijk zijn voor jou. Misschien denk je al snel: de ideale baan bestaat niet, dus wat heb ik aan zo’n lijstje? Deze lijstjes bepalen in hoge mate of jij je op je plek voelt en of je energie van je werk krijgt. Of al je behoeftes voor 100% vervuld zullen worden in een nieuwe baan is inderdaad de vraag, maar jouw plussen en minnen geven aan dat er werk aan de winkel is. Ze wijzen je een (nieuwe) weg.
Wil jij ander werk en vraag je je af, hoe nu verder?
Heel concreet: misschien ben je activiteiten uit het verleden tegengekomen waar je plezier aan had, maar die uit beeld zijn verdwenen? Wat wil je hiermee?
Na terugkijken op je cv kun je de gevonden aanknopingspunten verder uitwerken. Kijk bijvoorbeeld eens in meer detail naar welke waarden jij centraal wil stellen in je werk.
Heb je het gevoel vast te zitten? Als loopbaancoach faciliteer ik een terugblik op het werkverleden als onderdeel van een loopbaantraject. Bovenstaande oefening werkt het beste als iemand goed doorvraagt. Zoek je een professionele doorvrager? Neem vrijblijvend contact op.