Skip to main content

Hoe kun je een carrièreswitch draaglijker maken?

Als je een carrièreswitch wilt maken dan zijn gevoelens van teleurstelling, frustratie, ongeduld of onzekerheid begrijpelijk. Hoe ga je om met deze periode in je leven? In deze blog inzichten om deze periode beter te kunnen dragen en meer begrip voor jezelf op te brengen.

Afbeelding: Yaniv Knobel

Je wilt ander werk, maar je hebt geen idee wat. Je denkt en denkt, je zoekt en zoekt, en na verloop van tijd wil je het antwoord eigenlijk gewoon weten. Je wens voor een carrièreswitch zorgt voor frustratie. Je wordt ongeduldig of je gaat twijfelen. En als gevolg daarvan ben je niet aardig voor jezelf. In deze blog krijg je meer inzicht in het proces waar je nu in zit, zodat je misschien met wat meer compassie naar jezelf kunt kijken.

Je investeringen uit het verleden

Je werkende leven is een bouwwerk waar je jaren in hebt geïnvesteerd. Op allerlei momenten heb je stenen gelegd waar je nu op staat. Bijvoorbeeld toen je keuzes maakte voor vakken op de middelbare school, je je best deed om diploma’s te halen, of toen je ja zei tegen je huidige baan. Maar ook bij het aangaan van vriendschappen, het samenwerken met collega’s of het zoeken van een werk/privé balans. Telkens maakte je keuzes die hebben gemaakt dat je bent waar je nu staat.

Op het moment dat je tegen jezelf durft te zeggen: ‘ik wil ander werk’, dan kan het voelen alsof je dat hele bouwwerk veronachtzaamd. Alsof het allemaal de moeite niet waard is geweest. Misschien vraag je jezelf af: waarom deed ik al die moeite, als ik het nu zomaar opzij wil zetten?

Zelf weet je waarschijnlijk wel waar het mee te maken heeft dat je niet verder wilt. Toch kan het een heel vervelend gevoel geven, juist als je er nog niets voor in de plaats kan stellen.

Een nieuw identiteit

Een geruststelling: het bouwwerk blijft wel staan, ook als jij nieuwe keuzes overweegt. Je kwaliteiten, je waarden en dat wat jij te brengen hebt zijn niet ineens weg. Je bent alleen op zoek naar een nieuwe manier om naar jezelf te kijken.

Afbeelding: Sandra Seitamaa

In plaats van op de automatische piloot door te gaan ben jij op een punt gekomen waarop je de balans gaat opmaken: Wat wil ik met mijn (werk)leven? Wat vind ik de moeite waard? Dat is in zichzelf natuurlijk heel waardevol. Het is een cliché, maar de vraag: hoe wil ik straks terugkijken op mijn leven wil je niet pas stellen als je met pensioen bent.

Op een nieuwe manier naar jezelf kijken, jezelf opnieuw uitvinden, dat vraagt nogal wat van je.

Het is alsof je je probeert voor te stellen hoe het is om in een ander land te leven, zonder dat je daar ooit geweest bent.

Het is een fase

Om te weten wat bij je past heb je tijd nodig. En waarschijnlijk duurt dat al gauw veel te lang. Je werk speelt zo’n grote rol in je leven dat het moeilijk is om je behoefte aan verandering te parkeren.

Wat kan helpen is je realiseren dat dit een fase is. Er is een begin en een eindpunt. Je weet alleen niet hoe dichtbij of hoe ver weg dat eindpunt precies is. Toch kan het houvast geven: de gedachte dat de onrust die je nu voelt tijdelijk is. En dat je hier doorheen gaat omdat je kiest voor wat jij belangrijk vindt.

Steun

Om het voor jezelf draaglijker te maken kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat jou kan helpen om deze fase door te komen?
  • Hoe kun jij aardig voor jezelf blijven?
  • Hoe kun je gevoelens van ongeduld of frustratie temperen?
  • Hoe kun je je minder gedesoriënteerd voelen? Wat geeft nog wel houvast?

Neem echt even de tijd voor jezelf om naar een antwoord te zoeken.

De antwoorden zullen per persoon verschillen. Je kunt denken aan het praten met mensen die in een zelfde fase zitten of hebben gezeten, het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek, tijd inruimen voor hobby’s, extra aandacht besteden aan je huis of vrienden. Inventariseren welke activiteiten je wél voldoening en rust geven.

Tot slot

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog wat meer begrip voor jezelf kan opbrengen, wanneer je teleurstelling, frustratie, ongeduld en onzekerheid voelt. Een carrièreswitch is niet niks.

Vraag je je af hoe je vorm kan gaan geven aan die nieuwe identiteit? Ben jij op zoek naar concrete tips over hoe je een carrièreswitch maakt? Lees dan deze blog.

Zoek je professionele hulp bij het kiezen van ander werk dan is het koersonderzoek misschien interessant.