Skip to main content

Help, hoe ga ik om met een afwijzing van mijn sollicitatie?

Je hebt je ingezet: een motivatiebrief geschreven, je cv en LinkedIn opgepoetst, misschien ben je zelfs op gesprek geweest. Maar helaas: je krijgt een afwijzing van je sollicitatie. Hoe ga hiermee om? In deze blog tips om met een afwijzing van je sollicitatie om te gaan.

Afbeelding: Annie Spratt

Het gevoel

Hoe het voelt om een afwijzing te krijgen na een sollicitatie is waarschijnlijk niet altijd hetzelfde. Vaak houdt het verband met hoe graag je de baan wilt hebben. Maar toch, zelfs als jij de baan niet wilt, dan kan het toch onprettig voelen om te horen te krijgen dat jij het niet geworden bent.

Maar dat is wel een belangrijk punt: dat jij het niet geworden bent geeft vooral aan dat ze voor iemand anders gekozen hebben. Niet perse dat ze tegen jou waren of je niet geschikt vonden.

Dat is ook het lastige van die ‘afwijzing’: je weet niet wie de andere kandidaten waren en dat kan het moeilijk maken de keuze van de selectiecommissie te doorgronden.

Afwijzing van je sollicitatie ombuigen in leerervaring

Om je afwijzing om te buigen in een leerervaring is het belangrijk om beter te begrijpen waar de keuze op gebaseerd is. Het is daarom ook aan te raden altijd na te vragen waarom je het niet bent geworden en te vragen of ze tips hebben voor volgende sollicitaties.

Vlak na het horen of lezen van de afwijzing heb je misschien niet zoveel zin om contact te zoeken en wil je vooral graag verder. Toch kan door de zure appel heen bijten je helpen om bij een volgende sollicitatie meer succes te hebben. Ook kan het stellen van vragen aannames bij jou wegnemen over waarom je het niet geworden bent.

Ook als je geen navraag doet ga je namelijk voor jezelf invullen waarom je niet kozen bent. Je bedenkt redenen die misschien wel helemaal niet kloppen.

Reflectie

Hoe kun je de feedback die je krijgt zinvol omzetten?

Navraag doen na een afwijzing helpt je om te kunnen begrijpen hoe je bent overgekomen. Het geeft je informatie in handen om de volgende keer je boodschap nog beter over te brengen.

Misschien geven ze als jij navraag doet over de reden van afwijzing aan dat ze twijfelen of je een bepaalde competentie wel voldoende in huis hebt. Dat is feedback waar je in de voorbereiding voor een volgende sollicitatie wat mee kunt. Je kan je nu goed voorbereiden op het aantonen van deze competentie. Ga aan de slag met de STARR-methode om helder te kunnen verwoorden in welke situatie jij deze competentie hebt ingezet.

Ga ook na voor jezelf of de feedback die je krijgt te maken heeft met iets waar jij mee aan de slag kan of niet. Blijkt de keuze voor een andere kandidaat te maken te hebben met de samenstelling van het team of aantal jaren ervaring, dan kun je daar niet direct iets aan veranderen. Maar het kan wel lonen om bij zo’n antwoord door te vragen op wat dan het verschil maakte. Zo kun je voor jezelf helder krijgen hoe ze jou zien. En dan kun je jezelf afvragen: hebben ze wel het juiste beeld van me gekregen? En welke invloed heb ik daar zelf op?

Zit het gevoel van afgewezen zijn je in de weg?

Probeer het eens van je af te schrijven. Zet op papier hoe je de sollicitatie hebt ervaren en wat het bij je oproept. Stel jezelf vervolgens de vraag wat je kan helpen? Hoe kun je jezelf helpen om wat meer afstand te ervaren? Aan welke vorm van zelfzorg heb je nu behoefte?

Meer lezen over hoe je meer ontspannen een sollicitatiegesprek in kan gaan.

Of over hoe je kunt overtuigen met jouw cv.